Sale szkoleniowe. Dlaczego przerwa kawowa...
Tagi: sale szkoleniowe toruń
20 września 2011, 15:41
Przygotowanie dobrego szkolenia to nie tylko atrakcyjny i zgodny z potrzebami czy zamówieniem program szkolenia, ale również w dużej mierze oprawa czyli miejsce i warunki, w których szkolenie to się odbywa, a w szczególności przerwy kawowe.
Wiele szkoleń organizowanych jest w różnych obiektach hotelowych. Częstokroć, obiekty te już na etapie planowania rozkładu pomieszczeń przed rozpoczęciem budowy mają wydzielonych wiele różnych obszarów, które będą wykorzystywane jako pomieszczenia szkoleniowe. Niekiedy jest to robione dopiero po uruchomieniu obiektu, ale i w tym przypadku zarządca hotelu wkłada zwykle dużo wysiłku w przygotowanie jak najbardziej atrakcyjnej oferty kierowanej do organizatorów szkoleń.
Z podobną sytuacją mamy do czynienia w przypadku szkoleń organizowanych w dedykowanych ośrodkach szkoleniowych. Wprawdzie w tym przypadku do początku są one przygotowywane pod kątem spełnienia potrzeb firm szkoleniowych, ale i tu spotykamy ten sam problem, z którym borykają się często hotele: źle organizowana przerwa kawowa.
Cóż z tego, że sala jest piękna, przestronna, dobry rzutnik i kontrastowy ekran, gdy uczestnicy szkolenia po wyjściu na przerwę zamiast dobrej kawy i smacznych przekąsek dostają niewielki wybór herbat i to często z niskiej półki, kawę którą z kawą łączy tylko kolor i to też nie zawsze, a ciastka wyglądają jakby leżały na stole od 24 godzin.
Taki stan zniechęca zarówno trenera do pracy jak i uczestników do dużej efektywności pracy. Dlatego tak ważnym jest robienie np. ciągłej przerwy kawowej (kawa jest dostępna przez cały czas a nie tylko podczas przerw) i serwowanie smacznych przekąsek. Z całą pewnością udaje się to w ośrodku szkoleniowym w Toruniu prowadzonym przez firmę HR Serwis.
Dodaj komentarz